Jag tycker det är alldeles uppenbart vi behöver mer inhemsk el i Sverige.
Enligt lantbrukaren Robert Pettersson på Wästanå Gård innebär den planerade solcellsparken i Olivehult att mark som idag består av skog med låga naturvärden kan användas till att producera energi, öka den biologiska mångfalden och bidra till att producera mat.
– Vi behöver ju mer energi och betesdjur i Sverige, säger han.
Att arrendera ut mark för solceller under 50 års tid är alltid ett stort beslut, även om marken i sig inte är speciellt värdefull. Som markägare vill man att arrendatorn lever upp till alla löften och förpliktelser. För många är det även viktigt att arrendatorn inte säljer projektet vidare till någon okänd aktör utan lokal närvaro.
Våra markägare får välja mellan ett fast arrende eller att få en andel av intäkterna från försäljningen av el. De flesta väljer en kombination för att både få tryggheten i en fast intäkt och en krydda vid höga elpriser. När vi för dessa diskussioner med markägare har vi alltid tagit fram en plan för solparken och dess produktion, så det framgår med stor tydlighet vad vi vill göra på fastigheten.
När vi kommit överens med markägaren om att arrendera ut mark för solceller är nästa steg att vi producerar ett samrådsmaterial. Vi skickar in materialet till berörda myndigheter, där vi alltid insisterar på att träffa dem på plats vid den aktuella fastigheten. I samrådsprocessen ingår även att bjuda in samtliga markägare och närboende till ett informationsmöte och ta in yttranden från alla som berörs.
En viktig poäng vi försöker förmedla genom samråden är att vi alltid är tillgängliga för alla typer av frågor och funderingar. Vi försöker också vara lyhörda för vilka behov som finns i lokalsamhället och hur vi kan hjälpa till. För när vi bygger en stor solpark är en del av budgeten reserverad för sponsring och andra insatser som gynnar lokalsamhället.
En viktig funktion med samråden är att berätta om hur solparkerna påverkar närområdet. Ofta kommer det som en överraskning för många hur liten den negativa påverkan är. Parkerna syns inte på långt håll, de för inte något oväsen och de kastar inga skuggor att tala om. Samtidigt som solparkerna knappt märks vinnlägger vi oss om att inte stängsla in eller försöka gömma bort dem. Vi är stolta över de parker vi bygger och vill gärna att människor ska komma och titta på och lära sig mer om dem.
Vi letar efter mark som lämpar sig för storskalig solkraft, det vill säga fastigheter som är minst 150 hektar och ligger i närheten av stamnätet. Vilka är fördelarna med att arrendera ut mark för solceller till Ilmatar Solar?
2 – 3 månader
Vi kartlägger intressenter och sätter gemensamma mål.
6 mån – 1,5 år
Hänsyn till regionala mål och miljökrav.
1 – 1,5 år
Vi bygger och integrerar solparken i elnätet.
45 – 50 år
Ilmatar underhåller och förvaltar anläggningen.
ILMATAR SOLAR AB
E-post: info@ilmatarsolar.se
Malmökontoret
Stortorget 29
211 34 Malmö
Karlstadkontoret
Västra Torggatan 18
652 24 Karlstad
Stockholmskontoret
Norrlandsgatan 10
111 43 Stockholm
Navigering
CREATED BY APRIL KOMMUNIKATION